2010. március 25., csütörtök

Kölespehely-puding

Régóta keresgéltem már kölespehelyt tartalmazó recepteket, nem igazán jártam sikerrel. Hát most "kitaláltam" egyet.
Egy ideje nincs itthon kenyér, csak ilyen puffasztott bikafingok azt meg mégse reggelizhettem, hát főztem kölesphelyeből kását - kicsi tej, kicsi víz, kicsi nyers nádcukor. Megszoktam, hogy zabpehelyből mindig egy csészényit mérek ki, azt vizezem/tejezem amíg felveszi. Ezzel is így csináltam, de a tapasztalat azt mutatja, inkább tejbegrízként kell legközelebb adagolni (egy decihez egy evőkanál és a végén rá még egy kanál pehely), mert rengeteg lett egy csészényi kölesből. Sőt, ha jobban belegondolok, egy csészényi se volt.
Nem tudtam mit csináljak a "maradékkal", hát formákba öntöttem némi eperdzsemmel (SPAR-os -mea culpa). íme az eredmény:



Hmm... :)

2010. március 6., szombat

Sárgarépa (krém)leves

Ezt csak lejegyzetelem, hogy el ne felejtsem:) kép nincs. Talált receptekből raktam össze itthon található hozzávalók alapján. nagyon olcsó de egészséges eledel:) már lehet kapni hozzá szép vékony sárgarépát.

hozzávalók:
fél kg sárgarépa (tettem volna többet is, de nem volt)
1 nagyobb krumpli
egy fej v.hagyma (sztem mindegy, milyen, lehet fehér, vagy salotta, az édesekből akár több is)
2-3 ek vaj
kb fél l víz
gyömbér, babérlevél, só, tarkabors, kis friss petrezselyem

A zöldségeket lereszeltem apró lyukon, ez a legmacerásabb része az egésznek. A hagymát kicsit korábban beletettem 3 ek olvadt (pici olajjal kevert) vajba. Mielőtt üvegesre pirult volna, hozzátettem a répát és a krumplit. Pici cukorral megszórtam őket, óvatosan kell itt bánni a cukorral. Kicsit átforgattam, mielőtt elkezdett leragadni, felöntöm kb egy liter vízzel, kicsi még kellett hozzá, a krumpli keményítősségétől ( van ilyen szó?:) főgg, hogy mennyi víz kell. Sóztam. Ez után tettem bele egy evőkanál dm-es bio levesport(, ezt gazdaságosabb adagolni, mint a kockát). Fűszereztem. Fedő alatt puhára pároltam a zöldségeket, amikor kész volt, botmixerrel átmentem rajta (óvatosan! nehogy mindenünk narancssárga legyen:) volt ittthon tej is, meg tejszín is, én egyiket sem kívántam hozzá, bár van recept, ami tejjel és vízzel hígítja. Nekem így is elég krémes volt.
Legközelebb a turmixolás ELŐTT veszem ki a babérlevelet, mert elég macerás kiválogatni ilyen állapotában:D :)
A tetejére lehet rakni pirított zsemlemorzsát vagy ilyesmit. Diétázóknak puffasztott búzát/rizst

A képet loptam.