2009. május 14., csütörtök

A kávék királynője

Első bejegyzésem nem a klasszikus értelmében vett recept lesz...


Elgondolkodtál már azon, hogy lehet emeletes (ismertebb nevén Latte Macchiato) kávét csinálni?


















Amire az itt látható csodához szükséged lesz:


  • Tej
  • Némi hosszú kávé (sose méricskélem), eddigi tapasztalataim szerint gabonakávéból is remekül működik
  • Tiramisu likőr (Amarettoval az igazi) vagy bármilyen szirup, de természetesen a nélkül is emeletes lesz csak nem ilyen sok
  • Tejhabosító:)
  • Én cukrot nem rakok bele, de ha muszáj akkor egy kis barnával az igazi
  • Meg persze egy szívószál és/vagy hosszú nyelű kanálka is dukál

Mi a trükk?Mivel Valakinek már fúrja az oldalát, hogy mi a dolog titka, és aztígértem neki, hogy majd ha elkezdem a blogom, meglátja, hát itt van:
Rém bonyolult:) a kávé legyen melegebb, mint a tej. Akkor jó, ha a tej langyos, a kávé pedig forró. Én a következő sorrendet szoktam követni:

  1. A pohár aljába öntök egy kis hideg likőrt.
  2. Felmelegítem a tejet, de ügyelek, hogy ne legyen túl meleg, mert akkor vegyülni fog a kettő.
  3. A tejhabosítóval kissé felhabosítom (gondoltad volna, hogy erre való?), de nem túlságosan, mert akkor túl magas lesz a hab és az nem szép.
  4. Óvatosan ráöntöd a forró kávét (ha nem friss, akkor felmelegíted (vigyázz, oda ne égjen!))
  5. Ha szerencséd van, úgy fog kinézni, mint az enyém...

A tetejét meg lehet szórni fahéjjal. Tapasztalataim szerint kakaóval (főleg cukrozottal) nem szerencsés, mert akkor oda a tejhab.




1 megjegyzés: