2011. február 6., vasárnap

Egyszerű Madeleine recept




Aki látta a Szállító című filmet, biztos rögtön beugrik majd neki ez a sütemény. Proust is megemlíti legalább egy helyen. Nem hiába. Karácsonyra vettem Madelaine-sütőformát, jó döntés volt. Pillanatok alatt lehet benne illatos süteményt csinálni reggelire. Kerestem receptet, de egyik sem tetszett igazán, vagy 12 órát kellett volna állni hagyni, vagy egyéb bonyodalmakkal járt, vagy olyan angolszász mértékegységekben voltak megadva a hozzávalók, amik túl sok számolást igényeltek volna. Még jó, hogy kivágtam a csomagolásról a receptet, mielőtt kidobtam. Egy gond van vele: hollandul van...:
Voeg de eieren en de suiker bij elkaar, koppen tot het schuiming wordt. Voeg de gezeefde bloem en het merg van het vanillestokje toe. Voorzichtig doorroeren, voeg de bijna gesmolten roomboter toe. Schep deze er voorzichtig doorheen, zo luchtig mogelijk houden. Giet het mengsel in de vormpjes, die beboterd en met bloem bestoven zijn. vul de vormpjes voor 2/3. 10 min. in de oven op 220,e n dan af laten koelen. Daarna kunt u de koekjes afwerken door ze te glaceren of te abricoteren met jam gelei
igen, begépeltem, így a google fordító és némi fantázia segítségével... tádá:

hozzávalók tehát:
2 tojás
60 gr cukor
60 gr liszt
60 gr olvasztott vaj
1 tk vanília kivonat vagy a cukorból 10 g-ot vaníliás cukorra lehet cserélni

ENNYI!
  1. A cukrot a tojással habosra keverjük.
  2. Hozzászitáljuk a lisztet, tovább keverjük habverővel
  3. ha egynemű, hozzáadjuk a langyos vajat.
  4. kivajazott madelaine-formákba töltjük és 8-10 perc alatt 200-220 fokon megsütjük. (én 220-on sütöttem, legközelebb 200-2010 fokon fogom. Aki szeretné, tehet az egészhez egy fél tk sütőport, úgy picit jobban megemelkedik. De így is csinosak, bár az embernek Quasimodo jut róluk eszébe

4 megjegyzés:

  1. Kipróbáltam, isteni lett. Ki is tettem a saját blogomra is, remélem nem gond :) Szeretem az egyszerű, de finom recepteket. Nekem kiflik és muffinok lettek belőle. Sajnos nem kaptam formát.

    VálaszTörlés
  2. Nem, dehogy. Melyik a Te blogod?:)

    Igen, muffinformában is van olyan finom. Ritkán látok én is ilyen formát, le is csaptam rá akkoriban.

    VálaszTörlés
  3. http://robikonyhaja.wordpress.com/
    :) Köszi még egyszer

    VálaszTörlés
  4. Szívesen, további jó főzőcskézést!
    (jó is, hogy előkerült megint, mert van már jobb képem)

    VálaszTörlés