2012. augusztus 21., kedd

Levendulatorta

Kishúgom kedvence a levendula, így már hónapokkal ezelőtt kitaláltam, hogy levendulás tortát fogok készíteni szülinapjára. A mikéntjét illetően voltak kérdőjelek, nem is kevés. Végül hosszas keresgélés után természetesen megint Limara szakértelmét vettem alapul. Először is elkészíttettem a levendula-szirupot. Ezen csak annyit változtattam, hogy nagyjából kétszer annyi levendulát tettem bele azért, mert a tortához is ezt szerettem volna használni, de nem akartam túl sok cukrot beletenni pluszba, így intenzívebb ízt szerettem volna elérni. A kész szirupot gézlapokkal szűrtem le, így nagyon tiszta lett.

A következő kiindulópont  a születésnapi torta volt. Ezen már végeztem pár módosítást. Először is, 3 db kéttojásos piskótát csináltam, mert csak 22 centis átmérőjű tortát szerettem volna (jobban tetszik, mint a hatalmasak.) Így mindenből csak a kétharmadát tettem bele (igen, végtelen tizedestört:D). Ebből kettőt kakaósra csináltam, egyet pedig levendulásra. Ehhez egy evőkanál szárított levendulát egy kis porcukorral kávédarálóban ledaráltam, majd ezt forgattam bele. Tömegét azonban levontam a liszt-kakaó összegéből, nehogy túl sűrű legyen.

A krémen nem sokat változtattam. Először is csak 10 deka fehércsokit tettem bele. Egyrészt mert nem volt több, másrészt azért is, hogy ne legyen túl édes. ezen kívül Az egyik doboz mascarponét kikevertem annyi levendulasziruppal, amennyit még elbírt anélkül, hogy túl édes lenne, ez 2-3 evőkanál volt kb.

A borítás:
én is a kiskuktánál talált fondant-t használtam, gyakorlatilag ezzel van tele az internet. Kizárt dolog, hogy glicerinnel kísérletezzek vagy májvacukorra dobjam ki a pénzt, úgyhogy egyértelmű volt a választás. (összehasonlításképpen: 1 kiló fehér fondant ára nagyjából 4 ezer Forint, ez a borítás azonban annyiba kerül szint emint a felhasznált cukor ára.)
 Lényegében, aki tud bánni a zselatinnal, annak csak annyi nehézséget okozhat a dolog, hogy eltalálja a megfelelő állagot (nekem ez nem sikerült szerintem, túl sok porcukrot tettem hozzá, de majd legközelebb, azért így is használható volt), majd kitakarítson, ha annyira maszatosan süt-főz, mint én ;)
Elvileg nem szabad folyékony ételfestékkel festeni a fondant-t, mert tönkreteszi. Nekem viszont nem volt más, úgyhogy kékből és pirosból kikevertem azt a lila színt, amilyet szerettem volna (érdemes próbálgatni közben folyton, hogy beleforgatunk egy kis masszát), majd hagytam kicsit párologni belőle, hogy kevesebb folyadékkal ugyanannyi festék maradjon benne. Nem tudom, mennyire volt hatásos, szerintem azért számított valamennyit.Egy kis mandula-aromát is tettem bele.

Ugyanebből a masszából hagytam fehéret is  így elkészültek a kisvirágok és a levendula is. A fondant-t és a virágokat előző nap kell megcsinálni, előbbi összeáll a hűtőben utóbbi kiszárad egy tepsin. a levendulát viszont nem érdemes előre megcsinálni, mert már nem lesz mozdítható (újabb hibapont).




Sokan megnézték a tortát a szombathelyi IC-n, de a nyertes mégis Ő lett:) :





2 megjegyzés:

  1. Csodaszép! Boldog születésnapot kívánok az ünnepeltnek! :)

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm, hogy benéztél!:) és a recepteket is:)

    VálaszTörlés