2013. január 6., vasárnap

Répatorta joghurtos krémmel


A recept alapja ez a torta, a krém esetén pedig azt az ízt vettem célba, amilyet az egyetem büféjében kentek a tetejére (ha-ha, könnyű nekik, csak a tetejére kenik). Így kéne kinéznie:

kép, recept forrása: http://rasamalaysia.com/carrot-cake-recipe/



Hozzávalók:

Tészta
  • 2 csésze liszt
  • 1 teáskanál szódabikarbóna 
  • 1 tk só
  • 2tk őrölt fahéj
  • 1 tk őrölt gyömbér
  • 1/2 tk szerecsendió (ki gondolta volna, hogy ez ilyen finom:) ki kell szabadítanom a sajtmártás fogságából)
  • 1 csésze cukor ( az eredeti szerint 2 csésze és kell bele barna is, nekem most nem volt, úgyhogy ment bele a kristály, de fele bőven elég)
  • 1 csésze olaj
  • 4 tojás
  • 600gr. sárgarépa
  • 1 csésze darált dió (ha magunk daráljuk, érdemes előtte megpirítani és  lehűteni)
  • asztalt gyümölcsök, magvak esetleg mazsola
Krém
  • 500 gr mascarpone
  • 200 gr görög joghurt
  • 100-150 gr szoba-hőmérsékletű vaj
  • ízlés szerint porcukor 
  • ízlés szerint egy kis sitromlé

Elkészítés
  1. Elkészítjük a krémet: a vajat az átszitált porcukorral habosra keverjük kézi mixerrel. Hozzáadjuk a mascarponét, eleinte kisebb, aztán bátrabban, nagyobb adagokban. Hozzákeverjük a joghurtot is és végül pár csepp citromot, amivel szeretnénk kiigazítani az ízét. Ez egy lágyabb krém, ha keményebbre szeretnénk, baj helyet vagy mellett használhatunk zselatint.
  2. Melegítsük fel a  sütőt 180-190 fokra
  3. A tészta száraz hozzávalóit összekeverjük, félretesszük.
  4. Lereszeljük a répákat. Sokat fogjuk emlegetni az anyukánkat vagy másét de megéri a szenvedést, reszeljük a kis lyukakon! Ha kész, nyomkodjuk ki a levét, tegyük félre!
  5. Az olajat elkeverjük a cukorral, majd egyesével hozzáadjuk a tojásokat. 
  6. A nedves részekhez hozzáadjuk a szárazakat (a dió és a cukor kivételével), majd a répát és a diót (ha a dió eddig nem került volna bele, mert még hűlt).
  7. Összekeverjük az egészet, nem kell túlzásba vinni.
  8.  Alul sütőpapírral, oldalt pedig vajjal és liszttel bélelt 26 centis tortaformába öntjük.
  9. Mehet a sütőbe. Nekem kb. egy óráig tartott, mire ennek a hatalmas mennyiségnek a közepe is átsült (tűpróbával ellenőrizzük). osszuk 2  részre. Miután kihűlt a tészta és megdermedt a krém is, töltsük meg a rétegeket és kenjük körbe  a tortát! Ha kevés a krém, kenjük mindet a tetejére.
  10. Fogjuk vissza magunkat. Vagy ne...
Így nézett ki végül. Itthon nem tudtam lefényképezni, a vendégségben készült róla kép:



Jegyzet magamnak: a répatorta jó!

2 megjegyzés:

  1. Hű, ez nagyon teszik! Pont krémmel töltött répatortát kerestem és lám, itt van! Köszönöm! :)

    VálaszTörlés
  2. Örülök, hogy és rátaláltál:) Majd számolj be, hogy sikerült!

    VálaszTörlés