A recept alapja ez a torta, a krém esetén pedig azt az ízt vettem célba, amilyet az egyetem büféjében kentek a tetejére (ha-ha, könnyű nekik, csak a tetejére kenik). Így kéne kinéznie:
kép, recept forrása: http://rasamalaysia.com/carrot-cake-recipe/
Hozzávalók:
Tészta
- 2 csésze liszt
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 1 tk só
- 2tk őrölt fahéj
- 1 tk őrölt gyömbér
- 1/2 tk szerecsendió (ki gondolta volna, hogy ez ilyen finom:) ki kell szabadítanom a sajtmártás fogságából)
- 1 csésze cukor ( az eredeti szerint 2 csésze és kell bele barna is, nekem most nem volt, úgyhogy ment bele a kristály, de fele bőven elég)
- 1 csésze olaj
- 4 tojás
- 600gr. sárgarépa
- 1 csésze darált dió (ha magunk daráljuk, érdemes előtte megpirítani és lehűteni)
- asztalt gyümölcsök, magvak esetleg mazsola
- 500 gr mascarpone
- 200 gr görög joghurt
- 100-150 gr szoba-hőmérsékletű vaj
- ízlés szerint porcukor
- ízlés szerint egy kis sitromlé
Elkészítés
- Elkészítjük a krémet: a vajat az átszitált porcukorral habosra keverjük kézi mixerrel. Hozzáadjuk a mascarponét, eleinte kisebb, aztán bátrabban, nagyobb adagokban. Hozzákeverjük a joghurtot is és végül pár csepp citromot, amivel szeretnénk kiigazítani az ízét. Ez egy lágyabb krém, ha keményebbre szeretnénk, baj helyet vagy mellett használhatunk zselatint.
- Melegítsük fel a sütőt 180-190 fokra
- A tészta száraz hozzávalóit összekeverjük, félretesszük.
- Lereszeljük a répákat. Sokat fogjuk emlegetni az anyukánkat vagy másét de megéri a szenvedést, reszeljük a kis lyukakon! Ha kész, nyomkodjuk ki a levét, tegyük félre!
- Az olajat elkeverjük a cukorral, majd egyesével hozzáadjuk a tojásokat.
- A nedves részekhez hozzáadjuk a szárazakat (a dió és a cukor kivételével), majd a répát és a diót (ha a dió eddig nem került volna bele, mert még hűlt).
- Összekeverjük az egészet, nem kell túlzásba vinni.
- Alul sütőpapírral, oldalt pedig vajjal és liszttel bélelt 26 centis tortaformába öntjük.
- Mehet a sütőbe. Nekem kb. egy óráig tartott, mire ennek a hatalmas mennyiségnek a közepe is átsült (tűpróbával ellenőrizzük). osszuk 2 részre. Miután kihűlt a tészta és megdermedt a krém is, töltsük meg a rétegeket és kenjük körbe a tortát! Ha kevés a krém, kenjük mindet a tetejére.
- Fogjuk vissza magunkat. Vagy ne...
Hű, ez nagyon teszik! Pont krémmel töltött répatortát kerestem és lám, itt van! Köszönöm! :)
VálaszTörlésÖrülök, hogy és rátaláltál:) Majd számolj be, hogy sikerült!
VálaszTörlés