Reninél láttam egy jó kis receptet az eredeti amerikai csokis sütiről. Sokkal próbálkoztam már, de eddig ez viszi a pálmát. Múltkor megsütöttem ajándékba laktózmentes vajból. Finom volt.
Most egy reformosított, némileg átalakított változatot szerettem volna elkészíteni. Sikerült is. Bio-fóbiásoknak ideális)
Íme:
Hozzávalók:
- 22 dkg puha vaj,
- 3 dl nádcukor ( 255 gr),
- vanilincukor vagy vaníliás porcukor esetleg vanília kivonat
- 2 nagyobb tojás,
- 320 gr teljes kiőrlésű liszt (kb. 3 csésze)
- 1 tk. szódabikarbóna (aki érzékeny az ízére, tegyen kicsit kevesebbet),
- 1,5 tk sütőpor
- 2 ek kakaópor
- 1 csipet/mk só (óvatosan. szigorúan tengeri)
- 100 g étcsokoládé apró darabokra vágva (de nem túl apróba, mert akkor egybeolvad a tésztával)
- 100 g fehércsokoládé szintén darabokban
A vajat és a cukrot habosra kevertem ("light and fluffy"). Ez jó 5percig tartott, megvártam míg igazán habos lett. (Kitchen Aiddel biztos egyszerűbb lenne, de mezei robotgéppel elég fárasztó:D) A két tojást felvertem, majd hozzákevertem (azért fontos, hogy nagy legyen, mert a tk liszt kicsit több folyadékot igényel, mint a finomliszt. Ennek hiányában kb 2,5 tojást tennék bele). A lisztet összekevertem a sütőporral, a szódabikarbónával valamint a kakaóval, sóval. (Át is lehet szitálni, én most lusta voltam. A kakaó funkciója, hogy jótékonyan eltakarja, milyen liszttel is dolgoztunk ;) Ezt is hozzákevertem a masszához. (Itt az én robotgépem beadta a kulcsot, sajnos szétesett a habverőfej. :( Egy darabig most nem lesz robotgépes receptem) Ez után hozzáforgatjuk a darabokra vágott csokoládét.
A csipet só furcsán hangzik, de elengedhetetlen a cookie-hoz. Amikor ez összeállt, keményebb lesz kicsit a hagyományos cookie-tésztánál, de ez nem gond, mert kézzel könnyen diónyi adagokká formázható sütőpapírral bélelt tepsire. Én a biztonság kedvéért lenyomogattam, félve attól, hogy magától nem fog szétterülni, de szétterült. 3 tepsi lett belőle. Kisebbeket-nagyobbakat is lehet készíteni.
180 fokon sültek előmelegített sütőben 13-14 percig. Figyelni kell, meg ne piruljon. Tepsin hagyjuk kihűlni, majd rácson teljesen kiszellőzni. Ez után lehet fémdobozba tenni, ahol sokáig ropogós marad.
Tipp: A Kinizsi utcai csokiboltban vettem sütésálló belga csokoládérudat. Ezt sokkal könnyebb szeletelni, mint a tábla csokoládét és nem is olvad szanaszét. 300 JMF körül van 100 g.
Tipp 2: Mindig elfelejtem kivenni a vajat a hűtőből időben, fűtés nincs. Viszont mikróban 100 W-on félpercenként átforgatva 6-6,5 perc alatt pont puha lesz és fel sem melegszik!
A csipet só furcsán hangzik, de elengedhetetlen a cookie-hoz. Amikor ez összeállt, keményebb lesz kicsit a hagyományos cookie-tésztánál, de ez nem gond, mert kézzel könnyen diónyi adagokká formázható sütőpapírral bélelt tepsire. Én a biztonság kedvéért lenyomogattam, félve attól, hogy magától nem fog szétterülni, de szétterült. 3 tepsi lett belőle. Kisebbeket-nagyobbakat is lehet készíteni.
180 fokon sültek előmelegített sütőben 13-14 percig. Figyelni kell, meg ne piruljon. Tepsin hagyjuk kihűlni, majd rácson teljesen kiszellőzni. Ez után lehet fémdobozba tenni, ahol sokáig ropogós marad.
Tipp: A Kinizsi utcai csokiboltban vettem sütésálló belga csokoládérudat. Ezt sokkal könnyebb szeletelni, mint a tábla csokoládét és nem is olvad szanaszét. 300 JMF körül van 100 g.
Tipp 2: Mindig elfelejtem kivenni a vajat a hűtőből időben, fűtés nincs. Viszont mikróban 100 W-on félpercenként átforgatva 6-6,5 perc alatt pont puha lesz és fel sem melegszik!
Jó étvágyat.
Eddig senki nem vette észre, hogy teljes kiőrlésű lisztből van:)
Eddig senki nem vette észre, hogy teljes kiőrlésű lisztből van:)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése