2011. február 5., szombat

Chocolate Fudge Cake avagy Csokoládétorta



Sajnos csak ennyi maradt belőle, mire elővettem a gépet....
Ez a süti minden, csak nem reform:)
Nigella receptjét vettem kölcsön
de mivel elég kicsi tepsijeim vannak, megfeleztem az adagokat. Tescóban árultak nemrégiben kb. 300 forintért két egyforma kis kör alakú tepsit összecsomagolva, rögtön lecsaptam rá. A rendes adagot fogom felírni, ha valakinek kapcsos tortaformája van, abban is meg lehet csinálni, d enem lesz olyan jó, lehetséges, hogy a széle már száraz, a közepe meg még nyers.
Nem nagy beruházás két ilyen kis tepsi. A mennyiség 10 adagra szól vagy egyre törött szívvel:(
Hozzávalók a tortához:
  • 400 g liszt,
  • 250 g cukor,
  • 100 g barna cukor,
  • 50 g kakaó,
  • 2 tk sütőpor,
  • 1 tk szódabikarbóna,
  • pici só,
  • 3 tojás,
  • 1,5 dl tejföl,
  • 1 ek vaníliakivonat,
  • 175 g olv. vaj,
  • 125 ml olaj (eredetileg kukorica),
  • 3 dl hideg víz.

Fudge krem:

  • 175 g magas kakaótartalmú csokoládé (legalább 70%)
  • 250 g vaj,
  • 275 g porcukor
  • 1 ek vaníliakivonat.

  1. kapcsoljuk be és állítsuk a sütőt 180 °C-ra
  2. vajazzunk és szórjunk meg két kis kör alakú tepsit (én zsemlemorzsával szórtam)
  3. 3 nagy tálra lesz szükségünk. Ezt sajnos nem lehet kikerülni. Az egyikbe keverjük össze az átszitált lisztet, sütőport, szódabikarbónát, cukrokat, átszitált kakaót, és sót.
    Egy másikba keverjük össze a tojásokat, tejfölt és vaníliát, amíg kivilágosodik.
    A harmadik tálban (legyen ez a legnagyobb) keverjük össze a kihűlt, olvasztott vajat az olajjal, amikor elvegyültek, adjuk hozzá a vizet.
    Adjuk hozzá a száraz hozzávalókat, keverjük el megint. Ez után adjuk hozzá a tojásos keveréket is és alacsony fokozaton keverjük el. Ha kész, öntsük az előkészített formákba.
  4. süssük 50-55 percig a tortácskákat tűpróbáig. 15 percig hűtsük egy rácson a formánkat, majd kivehetjük őket óvatosan, hűtsük így tovább. Nagyon fontos, hogy kihűljenek, mire megkenjük őket, különben a máz el fog olvadni a tortán.
  5. A bevonathoz olvasszuk meg a csokoládét. (vízfürdő felett vagy 2-3 perc alatt közepes erősségen a mikróban). Hűtsük ki anynira, hogy már ne legyne forró, de még ne is dermedjen meg.
  6. Egy másik edényben habosítsuk a szobahőmérsékletű vajat. Ha már krémes, szitáljuk hozzá a porcukrot. Ha elég habos és könnyű, csorgassuk hozzá a csokoládét és a vaníliát. (én Tibit használtam (60%), ezért lett kicsit haloványabb, de egy 70-80%-os kakaótartalmú csokoládé bizonyára még sötétebbé tenné.) Keverjük addig, amíg fényes és sima nem lesz.
  7. Miután kiborítottuk a tepsiből a piskótákat, az egyiket úgy fordítsuk, hogy az egyenes fele legyen felfelé, tehát az, amelyik sütés közben alul volt. Ezt kenjük meg a krém negyedével. Tegyük rá a másikat, ugyanabban a helyzetben, ahogyan a sütőben volt, tehát az egyenetlenebb fele legyen felül. Így az egyenletes felükkel fognak összeérni.
  8. Fedjük be a maradék krémmel az egészet és tegyük hűtőbe. Jót tesz neki 1-2 óra.

2 megjegyzés:

  1. nyamm, de beleharapnek most! aaaaaaaaaaaaaa! mit kinzol te engem kora hajnalban??? :)

    VálaszTörlés
  2. wehehe

    nekem se maradt vmi sok, Apuka születésnapjára készült :D

    VálaszTörlés