A recept innen van
Hozzávalók:
- 125g vaj (szobhő)
- 100g barna cukor (én melaszosat használtam)
- 125ml golden syrup (valószínűleg méz is jó, de ennek olyan íze van hogy... mmm megéri kipróbálni:)
- 1 tojás szétválasztva - ide jön a sárgája
- 375g finomliszt
- 1 evőkanál őrölt gyömbér
- 1 tk fűszerkeverék (szrintem el lehet hagyni, ha feltétlenül szeretnénk, mézeskalács-keveréket lehet de akkor elnyomja a gyömbért)
- 1 tk szódabikarbóna
- csipet só
- 150g átszitált porcukor
- a szétválasztott tojás fehérje
- Elektromos habverővel keverjük el a cukrot a vajjal, amíg krémes nem lesz. Adjuk hozzá a sárgáját és a golden syrupot.
- Egy tálban keverjük össze a lisztet, szódabikarbónát és gyömbért/fűszereket, sót, majd fokozatosan keverjük hozzá a masszához. (Ne egyszerre zúdítsuk bele, mert lehet hogy nem kell mind. Attól függ mit és mennyit választottunk folyadéknak a szirup helyett, és hogy mekkora a tojás, milyen a cukor,...). amikor olyan masszát kaptunk, ami könnyen nyújtható lenne, tegyük fóliába és a hűtőbe 30 percre.
- A megmaradt tojásfehérjét keverjük össze gépi habverővel az átszitált porcukorral. Tegyük hűtőbe.
- 30 perc múlva vegyük ki a hűtőből a keksztésztát, melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Nyújtsuk ki a tésztát, és szaggassunk belőle formákat (az enyém innen van), majd tegyük sütőpapírral bélelt sütőlapra őket kellő távolságra (kicsit nőnek csak, 2 tepsire elég ez a mennyiség).
- Az írókát töltsük nejlonzacskóba és vágjunk egy vékony lukat a zacskó sarkára, díszítsük a kihűlt sütiket.
- Hagyjuk megszáradni, jól záródó dobozban
órákignapokig eláll.
Szia, baromira tetszik a cikk :)
VálaszTörlésörülök, köszi :)
Törlés