2014. február 4., kedd

Lila, foltos Milka torta

A külső megtévesztő, Milka csoki ugyanis nincs a tortában csak csokirajongónak készült:)



Piskóták innen:
"3 tojásos piskóta:
  • 3 egész tojás
  • csipet só
  • 9 dkg kristálycukor
  • 8 dkg finomliszt
  • 1 dkg kakaópor
Az egész tojásokat habosra keverem a cukorral, mikor könnyű, levegős a hab beleszitálom és beleforgatom a lisztet és a kakaóport. 26 cm-es kapcsos tortaforma alját sütőpapírral kibélelem, ebbe simítom a masszát, majd 170-180 fokon 10 perc alatt készre sütöm.
A négy tojásos piskótához 3 dkg cukorral és 3 dkg liszttel többet teszek."

Az alsó 4 tojásos, a másik kettő 3. Ha nem kakaós, akkor 1 dkg-mal több liszt kell bele. Ahogy Limaránál is írva vagyon, ha 3 piskótát csinálunk egy nagy helyett, megússzuk a púposodást, kivül-égést-de-belül-még-meg-nem-sülést, stb.

1. réteg krém: Sóskaramell-krém
Hozzávalók:
  • 250 gr cukor
  • 2 dl tejszín, forrón
  • 5-6 deka vaj
  • 2 tk Himalája só vagy legalább tengeri
A cukrot karamellizáljuk, majd ha már van színe (nagyon-nagyon vékony  a mezsgye a még éppen nem jó és a tönkrement között). Nem azonnal van kész, amint feloldódott, hanem ha halvány borostyánszíne van. Ha túl korán hagyjuk abba a karamellizálást, nem lesz jellegzetes íze, ha túl későn, megkeseredik. Ekkor tegyük hozzá a tejszínt vékony sugárban csurgatva. Ha egynemű az egész (ha van maghőmérőnk, 120 fokig hevítsük), levesszük a tűzről és hozzákeverjük a vajat és a sót. Hagyjuk kihűlni.(Én fele ekkora mennyiséget csináltam és kevés volt, azért nem sok látszik belőle a képen)

2. réteg krém:csokoládékrém
Hozzávalók
  • 180 gr étcsokoládé (lehetőleg min 70%)
  • 2 dl tejszín
ez a recept "legnehezebb" része. Feldaraboljuk a csokit, leöntjük a tejszínnel és addig keverjük, amíg selymes krém nem lesz (az lesz!). Hűtőbe tesszük, majd meg fog dermedni kissé, ekkor habverővel lazítsuk fel és lehet használni. Lehet adni hozzá kis rumaromát vagy igazi alkoholt (konyak, brandy)

Fondant
Kipróbáltam egy új receptet az előző postban említett könyvből.
Hozzávalók
  • 60 ml (4 tk)víz
  • 20 ml (4tk)zselatin
  • 125 ml glükóz (kínai pajtások árulják ázsiai boltokban. hihetetlen cucc! ilyen állaga van:)
  • 15 ml glicerin (kihagytam)
  • 1 kg átszitált porcukor és még a nyújtáshoz kell majd
Tegyük a vizet egy edénybe, keverd el a zselatinnal, amíg szivacsos nem lesz.Tegyük a tálat vízfürdő felé (vagy akik ezt annyira nem kedvelik, mint én, alacsony fordulatszámon mikrózhatják), amíg a zselatin fel nem oldódik de ne forrjon (itt is hasznos a maghőmérő). Adjuk hozzá a glükózszirupot, glicerint ha van, melegítsük, amíg az is fel nem oldódik.Szitáljuk bele egy nagy edénybe  a porcukrot, készítsünk lyukat a közepébe majd öntsük ide a folyadékelegyet. Gyúrjuk masszává. Ha törne, pár csepp vízzel tegyük ismét lággyá, ha ragadna, adjunk hozzá még porcukrot. Színezzük pasztával (a folyékony ételfesték elrontja a fondant-t(?)). Tehetünk hozzá keserűmandula-aromát, ha szeretnénk, hogy azt higgyék, marcipán (igen, a cukrászdában is ezt csinálják, ne higgyük, hogy mandulából van) Azonnal felhasználható, vagy később légmentesen lezárva (pl. folpack). Használat előtt hagyjuk szobahőmérsékleten és így könnyű lesz gyúrni.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése