2014. január 13., hétfő

Cupcake Vaníliás-joghurtos vajkrémmel






A következő receptet ez a könyv ihlette. Noha nem nagyon egyszerű minden hozzávalóhoz hozzájutni, nem tudok elég hálás lenni, hogy a metrikus rendszerben adják meg a mennyiségeket.  
Tipp: az ázsiai boltokban nem csak visnu leves és nátrium-glutamát van;)






Muffin-alap:

  • 120 gr vaj
  • 100 gr lágy barnacukor
  • 150 ml tej
  • 60 ml golden syrup
  • 2 tojás enyhén felverve
  • vanília kivonat/aroma
  • 230 gr liszt
  • 2 zk sütőpor
  • 2 tk szárított gyömbér
kéne bele még black treacle (60 ml) és gyömbérbefőtt (4 db), de ezeket most mellőztem

  1. Előmelegítjük a sütőt 170 °C-ra., kibélelünk papírral egy muffintepsit
  2.  A cukrot, a szirupot, a vajat felolvasztjuk egy szószos lábasban, épp csak annyira, hogy a cukor feloldódjon. Hozzákeverjük a tejet, hagyjuk hűlni. 
  3. Hozzáadjuk a  tojásokat is, majd  a vanília kivonatot.
  4. A lisztet elkeverjük a sütőporral és a szárított gyömbérrel
  5. Lehetőleg fa- vagy műanyag kanállal néhány gyors mozdulattal elkeverjük a száraz és nedves hozzávalókat. (lehet hogy felesleges óvatosság, citrom nincs benne, valószínűleg a gyömbérbefőtt miatt írta a recept)
  6. 3/4-ig töltjük a masszával a formákat
  7. tűpróbáig sütjük (kb. 20 perc) 


Joghurtos vajkrém (csak igazán édesszájúaknak!)
  • 110 gr lágy vaj(szobhő)
  • 330 gr porcukor
  • vaníliakivonat
  • 2 ek joghurt
  1. Habosra keverjük a vajat
  2. Hozzászitáljuk a porcukrot és addig keverjük, amíg kicsit el nem változik a színe, ki nem fényesedik
  3.  Hozzáadjuk  a vaníliát és a joghurtot, ezzel is elkeverjük (kézzel vagy nagyon lassú fordulaton)
  4. ha lágy lenne, tegyük hűtőbe, amíg kissé megkeményedik
A muffinok belsejét vájjuk ki, nyomjunk bele krémet, majd díszítsük. Nálam ez most fondant volt, egy másik alkalommal majd leírom annak a receptjét is.







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése