Aki azt gondolta, hogy jót főzni csak időigényesen és bonyolultan, sok hozzávalóból lehet.... ismerkedjen meg Hugh világával!
Karácsonyra kaptam Hugh Fearnley Whittingstall legújabb könyvét, 3 jó dolog a tányéron címmel. Hugh-ban (igen, mi ár csak így hívjuk egymást) két dolgot szeretek nagyon: szerinte nem csak a hússal lehet jóllakni, és végtelenül egyszerű ételeket "komponál". A hozzávalókkal még nem mindig vagyok pariban, ugyanis a bárány, halak, meg még néhány Nagy-Britanniában mindennapos, itthon azonban még továbbra is arany-árban mért alapanyag csak korlátozottan hozzáférhető, de remek ötletek vannak mindemellett.Nem is mostanában leszünk sem bárány- sem hal-nagyhatalom. Ez a recept kivétel. Ehhez mindent végtelenül egyszerű beszerezni, nem drága és még egy szénhidrátmentes diétába is beillik.
- Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
- Hámozzunk meg és vágjunk kisebb darabokra 1-1,5 kg céklát, tegyük egy hőálló edénybe (olyanba, melyet a tűzhelyre is tehetünk utána, én fedeles kerámiaedényt használtam)
- Dobjunk rá 2-3 gerezd fokhagymát, kakukkfüvet(ha van, frisset), 2 ek olívaolajat, 2 babérlevelet, sót, borsot és úgy egy deci vizet. Tegyük rá az edény fedelét vagy egy alufóliát, esetleg mindkettőt a gyorsabb gőzképződés érdekében, majd süssük addig, míg a cékla megpuhul. Tavasszal ez kb. 3/4 óra, télen akár a duplája is lehet.
- miután kész, hagyjuk a gőzben még egy kicsit, majd hűtsük langyosra.
- A cékla alatt visszamaradt folyadékot tegyük a tűzre, ha esetleg nem lenne elegendő, öntsünk még hozzá nagyon pici vizet. Kaparjuk fel a finom "pörcöket", azok adnak ízt a szósznak, amivel meg fogjuk locsolni. Adjunk hozzá egy-két ek. balzsamecetet, forraljunk rajta egyet.
- Szedjük tányérra, tegyünk mellé egy mozzarellát és öntsük le a balzsamecetes szósszal.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése