2014. január 7., kedd

"3 jó dolog a tényáron" - Cékla, mozzarella, balzsamecet


Aki azt gondolta, hogy jót főzni csak időigényesen és bonyolultan, sok hozzávalóból lehet.... ismerkedjen meg Hugh világával!
Karácsonyra kaptam Hugh Fearnley Whittingstall legújabb könyvét, 3 jó dolog a tányéron címmel. Hugh-ban (igen, mi ár csak így hívjuk egymást) két dolgot szeretek nagyon: szerinte nem csak a hússal lehet jóllakni, és végtelenül egyszerű ételeket "komponál". A hozzávalókkal még nem mindig vagyok pariban, ugyanis a bárány, halak, meg még néhány Nagy-Britanniában mindennapos, itthon azonban még továbbra is arany-árban mért alapanyag  csak korlátozottan hozzáférhető, de remek ötletek vannak mindemellett.Nem is mostanában leszünk sem bárány- sem hal-nagyhatalom. Ez a recept kivétel. Ehhez mindent végtelenül egyszerű beszerezni, nem drága és még egy szénhidrátmentes diétába is beillik.


  1. Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
  2. Hámozzunk meg és vágjunk kisebb darabokra 1-1,5 kg céklát, tegyük egy hőálló edénybe (olyanba, melyet a tűzhelyre is tehetünk utána, én fedeles kerámiaedényt használtam)
  3. Dobjunk rá 2-3 gerezd fokhagymát, kakukkfüvet(ha van, frisset), 2 ek olívaolajat, 2 babérlevelet, sót, borsot és úgy egy deci vizet. Tegyük rá az edény fedelét vagy egy alufóliát, esetleg mindkettőt a gyorsabb gőzképződés érdekében, majd süssük addig, míg a cékla megpuhul. Tavasszal ez kb. 3/4 óra, télen akár a duplája is lehet.
  4. miután kész, hagyjuk a gőzben még egy kicsit, majd hűtsük langyosra. 
  5. A cékla alatt visszamaradt folyadékot tegyük a tűzre, ha esetleg nem lenne elegendő, öntsünk még hozzá nagyon pici vizet. Kaparjuk fel a finom "pörcöket", azok adnak ízt a szósznak, amivel meg fogjuk locsolni. Adjunk hozzá egy-két ek. balzsamecetet, forraljunk rajta egyet.
  6. Szedjük tányérra, tegyünk mellé egy mozzarellát és öntsük le a balzsamecetes szósszal.
És Hugh-nak igaza van. Bonyolíthatjuk az ételeket, ha akarjuk, de ez a 3 íz együtt ... mmm!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése