2013. december 14., szombat

Csokoládés, sós-karamellás torta

Sós karamellás, csokis torta díszítés előtt


Hozzávalók:

Fehér piskóta
  • 2 tojás
  • csipet só
  • 6 dkg kristálycukor
  • 6 dkg finomliszt
Csokis piskóta:
  • 2 tojás
  • csipet só
  • 6 dkg kristálycukor
  • 5,5 dkg finomliszt
  • 0,5 dkg kakaópor
 Csokikrém (ganache)
  • 150 gr étcsokoládé (min. 60%)
  • 1,5 dl tejszín
 Karamellás krém
  • 1 tubus sűrített tej
  • 50 gr tejszín
  • 10-20 gr vaj
  • csipet só
Elkészítés:
Tegyük a sűrített tejet egy vastag aljú lábasba, pl. nyeles szószosba. Eleinte magas, majd alacsony hőmérsékleten kevergessük, amíg el nem kezd részleteiben karamellizálódni. Ha folyamatosan kevergetjük nem túl magas hőmérsékleten, nem fog leégni. Amikor homogén, keverjük hozzá fokozatosan a tejszínt és a vajat, majd a sót. Tegyük félre.
(Már több helyen láttam (pl)  azt a módszert  hogy tegyük befőttes üvegbe a sűrített tejet, zárjuk le, majd  vízfürdőben főzzük 3-3,5 órán keresztül. Kerámialapon ez nem lenne olcsó mulatság, úgyhogy kipróbáltam a működik-e a hagyományos karamellkészítéshez hasonlóan, és noha kb. 20 percig intenzív figyelmet igényel, de működik és sokkal gyorsabb és energiatakarékosabb, mint a befőttesüveges megoldás!)

A karamella állaga


A csokikrémhez felforraljuk a tejszínt, majd ráöntjük az apró darabokra tört csokira. Addig keverjük, míg felolvad. Tegyük hűvösre. Nem kell hűtőbe, ha van spejzünk, az tökéletes lesz erre a célra.Lehet csinálni tejcsokiból is, de én szeretem, hogy az édes karamellt a só és a keserű csoki egészíti ki.

Elkészítjük a barna piskótát: szétválasztás nélkül kihabosítjuk a tojást a cukorral, majd beleszitáljuk a sóval elkevert lisztet. Két "sandwich tin"-t béllejünk ki sütőpapírral. Készíthetjük hagyományos tortaformában is, de ez estben ne legyen nagyobb 20 centisnél vagy növeljük az adagot. De igazándiból bármiféle jól bevált piskótatészta megteszi. Keverjük ki a csokis piskótát is, és eresszük szabadjára a fantáziánkat. Csinálhatjuk foltosra, vagy márványosra. Előbbi esetén csepegtessük a fehér masszába, utóbbiban enyhén keverjük át egy villával.

180 fokon tűpróbáig sütjük.

Ha kihűlt a piskóta, összeállítjuk a tortát: Az egyik piskótalapot megkenjük a csokis, a másikat a karamellás krémmel és összefordítjuk a kettőt. Ilyenkor aa sütés közben felül levő lapjukkal fordítsuk össze őket, és  a krémmel töltsük ki a hézagot, mi által szép egyenes lesz a teteje.Kívülről is megkenjük a csokis krémmel vagy díszíthetjük máshogy is, pl, fondanttal. Én a maradék karamellát csorgattam rá még kívülről.



 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése