2016. július 17., vasárnap

Feketeerdő-torta





Aki Szombathelyen lakik, korábban biztosan evett már a Mészáros cukrászda Feketeerdő-tortájából. Sajnos egy jó ideje már nem része a kínálatnak, azt kell mondjam, sokunk bánatára. Ebből készítettem ezúttal egy remake-et emékeim alapján. A következőképpen áll össze a torta: három csokis piskóta lap, közöttük egy (nem tejszínbe dugott) meggyes és egy fahéjas tejszínhabos réteg.

1. megsütjük a három piskótát. Nem kísérletezek mással, mint Limara  születésnapi tortájának receptjével. Bevált, tuti siker és pontosan egy doboz tojás kell hozzá. Legalul lesz egy 4 tojásos, rajta kettő 3 tojásos. (Előbb a 3 tojásosokat készítsük el, mert ha az egyik tojás valamiért kiesne a versenyből, akkor az aljára is mehet egy 3-as és nem kell a boltba szaladni):
"3 tojásos piskóta:
  • 3 egész tojás
  • csipet só
  • 9 dkg kristálycukor
  • 8 dkg finomliszt
  • 1 dkg kakaópor
A száraz hozzávalókat elegyítem, mielőtt a tojásokhoz adnám. Az egész tojásokat habosra keverjük a cukorral, mikor könnyű, levegős a hab beleszitálom és beleforgatom a kakaóporral, sóval elkevert lisztet. 26 cm-es kapcsos tortaforma alját sütőpapírral kibélelem, ebbe simítom a masszát, (kicsit körbeforgatom, hogy mindenhol elérje a tortaforma peremét), majd 170-180 fokon 10 perc alatt tűpróbáig  készre sütöm.

4 tojásos piskóta:

  • 4 egész tojás
  • csipet só
  • 12 dkg kristálycukor
  • 12 dkg finomliszt 
  • 1,3 dkg kakaópor
  • 10,7 dkg finomliszt
(én beleteszem a mérlegen levő tálba a kakaót, és azt egészítem ki 12 dkg-ra liszttel, így nem macerás a tízgrammos beosztás, viszont egyforma színűek lesznek a piskóták)

2. meggyes krém:

  • 1 db meggybefőtt (plusz egy a díszítéshez vagy koktélcseresznye) 
  • keményítő
Egy üveg 700 gr-os meggybefőtt levét  lecsöpögtetjük, elkeverjük 3 evőkanál (kb 80 gr) keményítővel. addig melegítjük (folytonos kevergetés közben!), amíg be nem sűrűsödik.(Az élelmesebbek előtte szedjenek ki annyi meggyet, amennyivel díszíteni szeretnének.) Hozzáadjuk a meggyet, összemelegítjük, majd kihűtjük annyira, hogy rá tudjuk kenni a tortára, anélkül,  hogy lefolyna. Véleményem szerint ez egy fél-egyórás intervallum, amíg lehet dolgozni a meggyes krémmel.

3. tejszínes krém.
  • 500 g/500 ml habtejszín  - hol ilyet hol olyat lehet kapni
  •  2 csomag habfixáló
  • 2 tk fahéj

Felverünk 24 órával előre behűtött fél liter habtejszínt. lassú fokozaton kezdjük el  és a második fokozaton verjük a végéig (mixere válogatja). kicsit tovább tart, de kerüljük a magas fokozatot. (nem mintha a vaj nem lenne hasznos dolog, de jelentősen visszavethet minket a munkában). A habfixálón leírt időpontban adjuk hozzá a habfixálót és a fahéjat.

4. Összeállítjuk a tortát.

legalul: 4 tojásos piskóta, rá meggyes réteg, rá 3 tojásos piskóta, rá tejszínes réteg (maradjon befedni is a tortát), rá 3 tojásos piskóta és a végén fedjük be a tejszínnel. Innentől mindenkinek szárnyalhat a fantáziája. én felvertem még egy adag tejszínt, ami fahéj nélkül csak fehér volt, ezzel díszítettem és meggyszemekkel. A közepére csokoládéforgács került.






1 megjegyzés: