2013. január 2., szerda

Kávés mini eklerfánk (eclair fánk)

Hozzávalók:


Az égetett tésztához
  • 2,5 dl hideg víz
  • 5 dkg vaj
  • 1 ek vaníliás cukor
  • csipetnyi só
  • 17,5 dkg liszt
  • 4 tojás
 A töltelékhez
  • 2 dl habtejszín (24 órával előtte behűtve)
  • 250 gr. mascarpone
  • nescafé
  • 1/2 ek cukor
  • (zselatin)
 A mázhoz
  • 15 dkg porcukor
  • 1 ek nescafé
  • 2 ek rum/brandy)

 A vizet, a vajat, a vaníliás cukrot és a sót egy lábasban a tűzre tesszük. Amikor megolvadt a vaj, hozzáadjuk a lisztet, majd addig keverjük az egészet, amíg egy tömbbé nem áll össze.  Ekkor levesszük a  tűzről és hagyjuk pihenni, hogy a hozzáadott tojások ne rántottaként végezzék. Majd a négy tojást egyenként adjuk hozzá. A tojások méretétől függ, esetenként kevesebb is elég lehet. Ha bizonytalanok vagyunk, verjük fel a tojásokat és addig adagoljuk, amíg egy olyan állagot el nem érünk, mely nyomózsákba töltve már nem folyik szét, majd nyomjunk kis csíkokat belőle (2-3-szorosára nőnek a sütőben). Ha elég kemény  masszsa és nem folyik szét, hagyjuk fél órát  száradni a tésztát.
220 fokos sütőben 10 percig, majd 180-190 fokon aranybarna szín elérésig süssük! (összesen 20-30 percre van szükség a fánkok méretétől függően.) Ha készen vannak a fánkok, nyissuk ki a sütőajtót, hogy ne hirtelen kerüljön ki a melegből (egyesek a sütőben hagyják kihűlni, nekem azonban túl forró marad a sütő, így megéghetnek).
Nagyjából hűtsük ki őket, vágjuk félbe majd hűtsük ki teljesen!

Elkezdhetjük a krémet. Verjük fel a tejszínt a nescaféval és a cukorral (aki jobban szereti az édeset, tehet bele több cukrot, habfixáló is jó szolgálatot tehet ha nem azonnal fogyasztjuk a sütit (ez nagy kihívás)), majd amikor majdnem teljesen készen van, adagoljuk hozzá  a mascarponét. Nekem így túl folyós lett, így melegítettem kb. 2 tk zselatint  kb. 1 ek brandyben (ha nem elég sötétbarna, itt még adhatunk hozzá egy kis kávét) majd adtam hozzá a krémből és ezt visszakanalaztam az egész krémhez és elkevertem benne. Zselatinnal együtt szükség van még minimum egy órára a hűtőben anélkül azonban azonnal felhasználható.

Ha kihűltek a fánkok, a tetejüket kenjük meg a nescaféból, porcukorból és brandyből álló mázzal majd töltsük meg csillagnyomózsákból nyomott krémmel!

Közepesen rossz képekkel, de íme az eredmény.



2 megjegyzés:

  1. anyás, de jól néz ki...Mascarpone, nescafe, tuti isteni lehet. ezt el kell készítenem, köszi Neked. Feltölthetnéd ide is, és megéri körbe is nézni, mert nagyon jó receptek vannak.

    VálaszTörlés
  2. Igen, már az összetevők is ígéretesek:) Majd számolj be, hogy sikerült:)

    VálaszTörlés